De Nieuwezijds

Herinneringen aan een krantenboulevard

Bestel hier

De Telegraaf, Algemeen Handelsblad, de Volkskrant, De Tijd, Trouw, Het Parool en vele andere kranten en bladenTot in de jaren zeventig van de vorige eeuw stond de Nieuwezijds Voorburgwal bekend als de ‘Fleet Street van Amsterdam’. Tientallen kranten en vele tijdschriften (waaronder de meest merkwaardige) hielden daar kantoor, met daar omheen ondersteunende bedrijven: persbureaus, koeriersdiensten, fotostudio’s, journalistencafés, reclamebureaus, clicheerfabriekjes. Op de Nieuwezijds ging nooit het licht uit: als de dagploeg klaar was, nam de nachtploeg het over.
Paul Arnoldussen en Rudie Kagie nemen de lezer mee op een wandeling over de Nieuwezijds, vertellen de pershistorie achter de facades van de gebouwen en schetsen het vrijgevochten anarchisme op deze krantenboulevard. Verslaggevers gingen met elkaar op de vuist, een hoofdredacteur dicteerde zijn secretaresse een erotische thriller, de typograaf die zich ’s morgens met schorre stem telefonisch ziek meldde werd ontslagen toen een vrouwenstem op de achtergrond informeerde of hij nog een biertje lustte. Op de redactie van De Telegraaf waren de telefoons en schrijfmachines aan de bureaus vastgeschroefd ‘om een eind te maken aan het gooi- en smijtwerk waarmee menige kwade dronk of driftbui werd bekoeld.’

Een paar pagina’s uit het boek:
Preview 1
Preview 2
Preview 3

Over de auteurs:
Journalisten Paul Arnoldussen en Rudie Kagie hebben hun sporen verdiend bij o.a. Het Parool en Vrij Nederland, en vormen sinds enige tijd het hoofdredactionele duo van de tweewekelijkse opiniekrant Argus (www.argusvrienden.nl).

De Nieuwezijds is het vierde ­boek in de Argus-reeks, zie ook: Argus, de biografie, Oom Uitvinder en Munitiefabriek van de Vrede.
Het boek verscheen mede ter gelegenheid van de onthulling van het bronzen beeld van Marten Toonders stripfiguur Argus, de spreekwoordelijke journalist. Het beeld staat op de Nieuwezijds Voorburgwal vlakbij het fameuze journalistencafé Scheltema en tegenover het vroegere Telegraafgebouw. Er verschenen een aantal artikelen en interviews met de auteurs over boek en beeld. Lees bijvoorbeeld hier het artikel dat in NRC Handelsblad verscheen of de recensie in Het Parool.