Het ergste moet nog komen

zingeving door Pieter Bouwman

 


Reacties/Recensies
‘Heb het achter elkaar hardop lachend uitgelezen!’ – Herman Finkers
‘Het is met voorsprong het meest opmerkelijke boek van het jaar.’ – Frits Spits in De Taalstaat
‘Helemaal leuk voor mensen die een beetje in een depressie zitten.’ – Paul Haenen in Troost TV
‘Intrigerende zinnetjes van Pieter Bouwman.’ – Kick van der Veer in Andermans Veren
‘Een ontiegelijk geestig boek.’ – Katinka Polderman
‘Gummbah zonder beeld.’ –
de Volkskrant
‘Mijn nieuwe bijbel.’
– Willemijn Veenhoven in Spijkers met Koppen
‘Kenmerken: scherp, gevat, spitsvondig, wrang, aandoenlijk, absurdistisch. Bevat ook een amusant personen- en trefwoordenregister.(…) Bouwmans oneliners zijn bepaald origineel en geestig en ontlokken vaak meer dan een glimlach.’ – Louis Smit, NBD Biblion
Het zijn werkelijk prachtige zinnen waarachter veel schuilt om over na te denken.’ – R. Schreuders, een van de eerste lezers van het boek.

Bestel hier

Pieter Bouwman beoefent in dit boek met meer dan honderd oneliners evenwichtskunst in taal. De uiterst geconcentreerde ‘cartoons zonder tekening’ bieden de lezer momenten van inzicht, verbijstering en verlichting.

Het ergste moet nog komen werd samengesteld door Erik van Muiswinkel.
Theo Maassen schreef een verhelderend voorwoord.
Martyn F. Overweel liet zich bij zijn illustraties inspireren door de titel van het boek, ontleend aan een uitspraak van de Duitse filosoof Arthur Schopenhauer (1788-1860).

Het boek is door de auteur opgedragen aan de in 2021 overleden kunstenaar en cabaretier Jeroen van Merwijk.

Een paar pagina’s uit het boek
Preview 1
Preview 2
Preview 3

Over de auteur:
Pieter Bouwman was begin jaren 90 een van de eerste leden van Comedytrain. Hij werd vervolgens radiomaker (VPRO’s Radio Bergeijk en Mannen van de Radio) en regisseur van cabaretiers Hans Teeuwen, Jeroen van Merwijk, Wim Helsen, Micha Wertheim, Hans Dorrestijn en vele anderen. Zijn scherpe, absurdistische en soms zwarte humor kan hij kwijt in eigen improvisatieprogramma’s en als acteur in televisieseries als Rundfunk.

Over de illustrator:
Illustrator, kunstenaar en Duits bierliefhebber Martyn F. Overweel (1971) staat bekend om zijn scherpe en humoristische tekeningen die balanceren op de grens van comics en fine art. Naast zijn karakteristieke illustraties voor kranten (o.a. de Volkskrant en De Standaard) en tijdschriften, exposeert hij regelmatig zijn handgemaakte werk. Hierin legt hij een voorliefde voor het genânte en een obsessie voor celebrity-cultuur, geschiedenis en vergane glorie aan de dag. https://martynfoverweel.com

Voor de liefhebber van de oneliners van Pieter Bouwman en de tekeningen van Martyn F. Overweel: zie ook Gezellig bijkletsen!

Spijkers met Koppen
Pieter Bouwman en Erik van Muiswinkel werden op 6 november 2021 over het boek geïnterviewd door Dolf Jansen en Willemijn Veenhoven in Spijkers met Koppen. Zie hier voor het interview.

Foto-impressie van de boekpresentatie op 7 november 2021:

Pieter Bouwman en Erik van Muiswinkel declameren de ‘zinnetjes’.
" Boekpresentatie in Café Hesp, Amsterdam-Oost.
De makers vlnr: Martyn F. Overweel (illustrator), Erik van Muiswinkel (samensteller), Pieter Bouwman (auteur), Theo Maassen (voorwoord).
Pieter Bouwman signeert.