De man met de ijzeren schedel

de overlevingskunst van vijf Nederlandse wondermensen

Bestel hier

Al zappend kun je zomaar in een tv-programma belanden over ‘afwijkende’ mensen. Ze treden op in Got Talent-shows, in documentaires en tv-series: reuzen, kleine mensen, extreem dikke mensen (die begeleiding krijgen om af te vallen), van onder tot boven getatoeëerde mannen en vrouwen en types met bijzondere acts, zoals slangenmensen, degenslikkers en alleseters. We kijken gefascineerd toe, maar waarom?
In De man met de ijzeren schedel laat socioloog Jaco Berveling zien dat deze fascinatie van alle tijden is. Ook honderd jaar geleden konden mensen hun ogen niet van ‘wondermensen’ afhouden. Je kon ze op de kermis bekijken, in het circus, het theater of een panopticum.
Bij ‘freaks’ – een term die vóór 1899 algemeen geaccepteerd was – denken we al gauw aan buitenlandse artiesten, zoals de beroemde Amerikaanse dwerg Tom Thumb (1842-1883). Maar er waren ook Nederlanders die in de periode 1880-1920 met hun afwijking een soms stevige boterham verdienden. Zo stak de kleine Gerrit Keizer Tom Thumb naar de kroon, torende de reus Jan van Albert met zijn 2,42 meter boven iedereen uit, maakte de dikke man Egon Cannon met zijn 350 kilo wereldwijd een verpletterende indruk en zorgde de Amsterdammer Charles Takkenberg voor spektakel door van Amsterdam naar Marseille te koprollen. En dan is er nog de naamgever van dit boek. De Amsterdammer Willem (Billy) Wells beweerde over een ongewoon dikke schedel te beschikken. Om dat te bewijzen liet hij bijna 20 jaar lang, vrijwel iedere dag, brokken hardsteen met het formaat van een verhuisdoos op zijn hoofd in stukken slaan.
In dit rijk geïllustreerde boek maakt u kennis met deze vijf buitengewone Nederlanders en hun overlevingskunst, en verklaart de auteur onze blijvende fascinatie voor ‘wondermensen’.

Preview, een paar pagina’s uit het boek.

Over de auteur:

Jaco Berveling (1957) is socioloog en wetenschapsjournalist. Eerder publiceerde hij over verzamelwoede (Hebben is houden) en over hoe we ons laten leiden door eerste indrukken (Op het tweede gezicht). Meer informatie op zijn website.

In het nieuws:

NOS: Jaco Berveling vertelt hier over de Rotterdamse reus Rigardus Rijnhout.
En hier nog wat uitgebreider op Rijnmond Media, inclusief video bij het standbeeld van Rigardus Rijnhout.
Spijkers met Koppen, NPORadio2: auteur Jaco Berveling werd op 21 mei 2022 over zijn boek geïnterviewd door Dolf Jansen. Zie hier voor het interview.