ARGUS, de biografie

           Bestel hier

Marten Toonder schiep met het personage Argus de spreekwoordelijke journalist: nieuwsgierig, vasthoudend en als het moest opportunistisch. Met een sigaretje tussen de lippen en het blocnote in aanslag. Hij ontwikkelde zich in de avonturen van Olivier B. Bommel tot een ware nieuwsjager, die onvermoeibaar naar feiten en primeurs speurde. En tot luis in de pels van de bovenbazen.

In deze tijden van nepnieuws werd het hoog tijd voor een biografie over deze gedreven journalist. Leven en werk van Argus, zoals zich dat ­­­– met zijn ups en downs – ontvouwde in de Bommelsaga, worden in dit boek door Erik Können en Paul Verhaak nauwgezet beschreven. Marten Toonder-biograaf Wim Hazeu schreef het voorwoord, en August Hans den Boef completeert deze levensschets met een diepgravend nawoord waarin hij de belevenissen van Argus in het licht plaatst van de naoorlogse journalistieke en maatschappelijke ontwikkelingen.

Maak kennis met de wederwaardigheden en tactieken van Argus: ‘Je hoort van alles, maar het fijne kom je alleen aan de bron te weten. U kent dat. Hebt u een nieuwtje voor me?’

Rijk geïllustreerd met tekeningen van Marten Toonder uit de Bommelsaga.

Teksten uit het boek:

Effect op de avant-garde kunst    Door automatisering overbodig    Nawoord

Recensies

In het tweewekelijkse opinieblad Argus schreven Erik Können en Paul Verhaak Argus, de biografie van het roemrijke personage, dat oorspronkelijk Querulijn heette en uit een eenvoudig muizennest afkomstig was, in afleveringen. Die zijn nu gebundeld. Hun speurwerk levert een inspirerend levensverhaal op. (…) Journalist, dat moet een mooie baan zijn.
– Arjan Peters, de Volkskrant

Hij mag aan de fantasie van Toonder zijn ontsproten, toch is Argus een levensechte journalist. Zijn buitengewoon leesbare biografie is vooral vermakelijk, maar zet ook aan tot denken. Net als de beste Bommelverhalen.
– Ernst Jan Rozendaal, opiniekrant Argus

Een heuse biografie, dat is weinig stripfiguren gegeven. Daarom mag Argus, de ‘rattige’ journalist uit de avonturen van Ollie B. Bommel, zich gelukkig prijzen dat auteurs Erik Können en Paul Verhaak de moeite hebben genomen zijn levensverhaal samen te stellen.
– Rik Sanders, Stripschrift