Waar de mimosa bloeit

Waar de mimosa bloeit      Bestel hier

Nederlandse kunstenaars in Cagnes-sur-Mer

Auguste Renoir betrok er als eerste, beroemde kunstenaar in 1908 een landgoed. Velen volgden. Ook Nederlandse schilders, beeldhouwers en schrijvers streken neer in Cagnes, een middeleeuws dorp aan de Côte d’Azur. Ze vonden er de zon en de goedkope landwijn. Ze werkten er, inspireerden elkaar en lieten er hun nog steeds vindbare sporen na.

Journalist Paul Arnoldussen verzamelde verhalen en ‘petites histoires’ over Cagnes en zijn bewoners. Hij wekt, met humor en oog voor detail, een onbekende Nederlandse kunstenaarskolonie halverwege de vorige eeuw tot leven. Cagnes kan worden toegevoegd aan het rijtje van bekende kunstenaarsdorpen als Honfleur, Barbizon, Saint-Paul, Bergen en Laren.

Citaat uit het boek:
‘Ik zit op ’t terrasje te schrijven. De mandarijnen kun je zo van de bomen plukken. Je ziet hier de zee en de besneeuwde Alpen. De mimosa bloeit en de narcis. Verder staan hier ceders, olijven en palmen.’
– schrijver Ab Visser

Over de auteur

Paul Arnoldussen

Paul Arnoldussen

Paul Arnoldussen (1949) was redacteur van de kinderbladen Okki, Jippo en Taptoe voordat hij in 1982 in dienst trad van Het Parool. De laatste jaren hield hij zich bij de krant vooral bezig met Amsterdamse geschiedenis. Daarover publiceerde hij ook diverse boeken.

Daarnaast verscheen van hem  o.a. Rue d’Amsterdam, over Nederlandse kunstenaars in Parijs. In 2013 kwam hij met Poes in verdrukking en verzet 1940-1945, en – bij uitgeverij De Republiek – met De mist in, over journalistieke tegenslagen.

Hij is hoofdredacteur van de tweewekelijkse krant Argus.