Het is nooit af

Het is nooit af

Bestel hier

Justus van Oel moet nog CEO worden van een grote oliemaatschappij of president van het Westelijk Halfrond. Cabaretier, televisie- en theatermaker, acteur, uitvinder, scenarist (o.a. van de veelgeprezen televisieserie Najib en Julia), en schrijver is hij al. Multi-talent Van Oel schrijft over alles waarmee de wereld hem verrast. Hij heeft een originele visie op de evolutietheorie. Wel eens gehoord van de zwembadzwaluw? Ooit gedacht gered te kunnen worden door een concentratiekamp? En hoe eenvoudig had Colin Powell zich de blamage in de Veiligheidsraad kunnen besparen, als hij Van Oel’s tekst had gelezen over de onbegrepen domheid van Saddam Hoessein.

Justus van Oel zoekt naar verklaringen, neemt stelling, en vertelt even virtuoos de grote verhalen van deze tijd als de kleine verhalen uit het persoonlijk leven. Gelardeerd met slapstick en taalpuzzels, voor tussendoor. Voor wie nieuwsgierig is, is elke dag een open boek: ‘het is nooit af’.

Het is nooit af bevat het beste van columnist Justus van Oel: een selectie uit de meer dan 800 columns die hij sinds 1998 schreef in dag- en weekbladen.

‘ Van Oel weet met regelmaat iets van niets te maken, terwijl het mij altijd de grootste moeite kost uit een omvangrijk onderwerp een aardige column te destilleren.’

‘In een column over het conformisme van cabaretiers laat Van Oel overtuigend zien dat zogenaamde harde en pijnlijke grappen niet nonconformistisch zijn, maar juist appelleren aan die Telegraaf-lezer die in ieder van ons schuilt. Als de cabaretiers en andere grappenmakers ― zoals ik bijvoorbeeld ― echt nonconformistisch waren zou sociale uitsluiting hun lot zijn. Vanzelfsprekend was ik het meest te spreken over die columns waarin mijn vooroordelen werden bevestigd. Dat is uiteindelijk de belangrijkste taak van een columnist.’
uit het voorwoord van Maarten van Rossum.