Elders rust

Elder rust          Bestel hier

Waterland in 24 persoonlijke impressies

Het landschap van het ten noorden van Amsterdam gelegen Waterland blijft een trekpleister voor de wandelaar of fietser die de drukte van de stad wil ontvluchten. De groene weiden, de beschermde dorpsgezichten met hun opmerkelijke kerken, de kanaaltjes en meertjes, de boerderijen en het vee onder de bomen, het gefluit van de weidevogels, de hoge karakteristieke wolkenluchten boven de strakke horizon, het is allemaal een lust voor de zintuigen.

Historica en boekhandelaarster Neeltje van Pel (1947) is al jaren door dit landschap gefascineerd. Van Pel woont in Amsterdam, op het Java-eiland aan het drukbevaren IJ. Steeds weer trekt zij Waterland in. Tijdens haar wandelingen kijkt ze goed om zich heen. Zij schroomt niet om op mensen af te gaan. Maar ook laat zij overwegingen, associaties en herinneringen vrijelijk in zich opkomen. Al deze indrukken heeft zij op poëtische wijze in 24 impressies vormgegeven.

Recensies
Het zijn beeldende stukjes waarin licht, lucht, water, flora en fauna altijd weer op een andere manier figureren. Ook markante gebouwen en ontmoetingen worden met opmerkzame blik beschouwd. Het ritme van de teksten neemt de lezer in wandeltempo mee door dit aantrekkelijke landelijke gebied. De stukjes zullen vooral leven voor hen die Waterland kennen van hun eigen fiets- en wandeltochtjes. En in ieder zonnig weekend blijken dat best veel mensen te zijn.
– Ria Warmerdam, Nederlandse Bibliotheek Dienst

Van Pel is opgegroeid aan de rand van Heemstede, met zicht op moestuinen, weilanden, een gemaal, en denkt dat het landschap van je jeugd je latere voorkeur bepaalt. Als student in Amsterdam raakte ze, een halve eeuw geleden, verslingerd aan Waterland: ze woonde in Oost en ging het Amsterdam-Rijnkanaal over om ‘weer te kunnen ademen’ en ‘ver te zien’.
– John Jansen van Galen, De Echo